De Hersenen

De hersenen

 

De hersenen(ook wel het menselijk brein genoemd) besturen alles wat in het lichaam geregeld wordt. Van sporten tot slapen. De hersenen maken maar twee procent uit van het volledige lichaamsgewicht. Onze hersenen horen bij het centrale zenuwstelsel, samen met het ruggenmerg en de hersenstam. De hersenen bestaan uit ongeveer 12 miljard zenuwcellen. Die zenuwcellen ontvangen miljoenen boodschappen (die worden ook vaak ontvangen in het ruggenmerg). Die boodschappen sturen de zenuwcellen door (eventueel via het ruggenmerg) naar de hersenen. Als de boodschap bij de hersenen is wordt de boodschap verwerkt en via de zenuwen naar het lichaamsdeel gebracht.

Bijvoorbeeld: Je wilt met je hand een potlood pakken. Je ogen sturen een seintje naar je hersenen (want die zien het potlood). Je hersenen verwerken die boodschap en sturen een seintje naar je hand. Je hand krijgt dat seintje en pakt het potlood.

 

De kwabben

 

 

Hieronder staat een plaatje van de hersenen, verdeeld over de kwabben(de Frontale kwab, de Pariëtale kwab, de Temporale kwab en de Occipitale kwab) en de kleine hersenen. Deze onderdelen werken veel samen. Onder het plaatje staat uitgelegd waarin de verschillende onderdelen een rol spelen.

 

 

 

Frontale kwabben (blauw)

 

De frontale kwabben worden ook wel de voorhoofdskwabben genoemd. De frontale kwabben spelen een rol bij sommige bewegingen. Maar ook bij sommige dingen in je hoofd (mentale functies), zoals hoe je je gedraagt, de taal en het geheugen.

 

 

Wandbeenkwabben (geel)

 

De wandbeenkwabben worden ook wel de pariëtale kwabben genoemd. De wandbeenkwabben zijn belangrijk bij het ruimtelijk denken en bij het verwerken van wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt.

 

 

Slaapkwabben (groen)

 

De slaapkwabben worden ook wel de temporale kwabben genoemd. De slaapkwabben worden onder andere gebruikt voor de herkenning als je iemand ziet (visuele herkenning). Ook zijn de slaapkwabben betrokken bij de taal, het gehoor en het geheugen.

 

 

Achterhoofdskwabben (rood)

 

De achterhoofdskwabben worden ook wel de Occipitale kwabben genoemd. De achterhoofdskwabben zijn van alle groepen kwabben het kleinst en ze liggen helemaal achter in de hersenen. Ze verwerken de informatie die je ziet.

 

 

Kleine hersenen (wit)

 

De functies van de kleine hersenen hebben veel te maken met beweging. Ze regelen bijvoorbeeld het aansturen van de spieren en het evenwicht. Als je dronken bent worden je kleine hersenen voor een deel uitgeschakeld. Daarom kunnen mensen dan niet op een lijn blijven lopen, want dan kunnen je kleine hersenen dat niet meer aansturen.